Posts

Showing posts from 2009

Family Matters

Image
Salam 'alaik..

skrg Ain ngah cuti sem.adalah dlm 2 minggu.haish,kejap gila.tak abes penat exam lagi.isnin minggu lepas Ainnye last paper.exam yg lepas,pergh!!gilerr susah.sume papers plak tu.tak brani Ain nak kate pape.so,nampak gaye tak dpt la Ain nak abeskan study next year.sbb next sem cm mls je nak amek 3 papers.2 pon cukopla.biarla lmbt,asal sumenye slamat.
sabtu ari tu,kami(1 family) gi water world melaka.akhirnye ayh bwk gak kami jln2.kalo tak,merajok memanjang la kami.best gak la wlaupon ujan lebat time tu.rase cm nak cancel je masuk water world,tukar masuk safari.tp adik2 nak main air gak.so,masuk gak la dlm water world.hua3x,sume benda Ain main (kak long,Ain,boboy & farah.uda & adik tak join cuz dh penat).inner tube,family & body slide pon Ain terjah)paling best body slide cuz extreme woo.best giler.tp tak bestnye,Ayh tak join cuz teman Ibu jage barang.



erm,sabtu ni insyaAllah kak ya tunang.Ain doakan sumenye selamat.kalau ade was2 di hati,harap kak ya fikir2 ka…

HTAR,Klang

Assalamualaikum...
hohoh,cerita menarik minggu ni?pasal mata ni je la.mula2 juz pergi Pusat Kesihatan UiTM.tp Dr kat situ forward kes Ain ke HTAR,Klang.so,jumaat lepas (13Nov09) Ain pergi klinik pakar mata HTAR.Dr tu plak suruh dtg lagi hari ni (15Nov09).tadi dah pergi,Dr suruh dtg lagi selasa depan (17Nov09)...aih,ponat den nak ulang-alik klang-s.alam ni..bukannya ada keta pun.tadi pun,Fir yg hantarkan.sian adik ipar Ain tu..hahah=) psl mata ni,Dr kata infection.tp after pkai antibiotik pun,tak kurang2 lagi.tu yg Dr suro dtg balik,takut dia merebak plak.ibu ayh plak ckp kalau ade next appointment,tak payah pergi lagi.nnt ibu ayh terus bwk kes ni ke JB.risau sungguh ibu ayh kat Ain..takut anak dia buta kot.:) kwn2 doakan mata Ain ni takde pape la ye!!

Along's Turn

Image
Assalamualaikum.
huhu,minggu ni Ain balik JB lg walaupun minggu lepas dah balik.this week,kami semua berkumpul,dr along smpai adik. smlm along belanja kami mkn ka Stulang.yela,this time turn along plak yg belanja kami cuz dpt gajikan.kira along ank ke3 yg belanja mkn mcm ni.b4 ni,Ain & Boboy dah.skrg ni tunggu turn uda,kakak n adik.lepas mkn kat Stulang,kami jln2 kat uptown(depan CS).saja tgk2 gelagat manusia.best la cuz dh lama kot tak jln2 ngan family smpai tgh mlm.hahah:) jb skrg ngah bz.yela,dgn iskandar open,WPI n etc.tgk JB yg kian maju ni,bangga jugak la Ain jd ank JB. esok dah nak balik S.Alam balik.minggu depan dah start imtihan.doakan la Ain dpt buat,result ok & boleh la Ain ambil 3 papers sem depan.amiiin,insyaAllah.doa n restu ibu ayh sgt Enah harapkan.. harap kegembiraan & kebahgiaan kami berkekalan hingga ke akhirnya. kat uptown(sg seget) samakan muka ibu ngan Boboy!!

Ramadhan menggamit kerinduan

hari ni 1st day kite berpuasa...setelah sekian lame,baru tahun ni Ain & family dpt berkumpul(cukup sume adik bradik)...ibu suke sgt...kami amek gamba b4 buka td...ibu kate,mungkin di kenangan yg terakhir sambut 1 Ramadhan bersama2...ye la,sape tahu kan...hanya Allah maha mengetahui..tp pix tu tak dpt post kat cni cuz kami tak pkai tudung,so biarla pix tu jd kenangan kami sendri...

sebenarnye,setiap kali Ramadhan,Ain musti igt kenangan lame...msg & call hamba Allah ni..tp skrg die takde lg di sisi Ain..Ain hanya dpt doakan die bahgia di sana..harap dia aman n tenang di sana...tp kenangan tu,tak mungkin Ain lupakan..rindu sgt..Ramadhan juga yg akn buat Ain sedey krn pd bulan yg mulia ini jua Ain kehilangan Mak tercinta(21 Ramadhan)..Mak,i miss u soooo much...Enah slalu berdoa agar kite dipertemukan...walaupon hanya dlm mimpi...Mak adalah org yg paaaaalllling rapat dlm idop Ain...dgn die Ain membesar,dgn die Ain mengenal al-Quran...Mak la yg ajar Ain mengaji...die jugak la tempat…

what should i do??

Assalamualaikum...
lamenye Ain tak tulis kat blog ni...bz la kot..tp tak sgt la sbnrnye..juz malas je...heheh=]
info terkini...alhamdulillah sume ok..result pon,syukur...
pejam celik pejam celik,esok dh masuk bulan yg mulia...ahlan wasahlan ya ramadhan...semoga ramadhan kali ini menjadi Ramadhan yg lebih baik dr yg lepas...entah kite dpt jumpe lg ntah tak ramadhan yg akn datang..so,buat la amal byk2 ibarat kite takkan jumpe ramadhan lgi..
erm,psl lg 1 cite,ain juz nak tanye...cmne kite nak buang org yg dh lame mendiami ati kite ek???give me some ideas pls...

Husnul Khatimah

1. Mengucapkan kalimah syahadah ketika wafat. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Sesiapa yang pada akhir kalimahnya mengucapkan La ilaaha illallah maka ia dimasukkan ke dalam syurga." (Hadis Riwayat Hakim)

2. Ketika wafat dahinya berkeringat. Ini berdasarkan hadis dari Buraidah Ibnul Khasib. Adalah Buraidah dahulu ketika di Khurasan, melihat saudaranya yang tengah sakit, namun didapatinya ia sudah wafat dan terlihat pada jidatnya (dahi) berkeringat, kemudian dia berkata: "Allahu Akbar, sungguh aku telah mendengar Rasulullah bersabda: Matinya seorang mukmin adalah dengan berkeringat dahinya." (Hadis Riwayat Ahmad, an-Nasai, at-Tirmidzi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, Al-Hakim dan ath-Thayalusi dari Abdullah bin Mas'ud)

3. Wafat pada malam Jumaat. Hal ini berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w bermaksud:"Tidaklah seorang Muslim yang wafat pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat kecuali pastilah Allah menghindarkannya dari seksa kubur." (Hadis Riwayat Ahmad)

4…

accept or reject??

Assalamualaikum kwn2...
lame gile Ain tak update blog ni..bukan malas,tp tak de kesempatan..ni pun sbb Ain balik JB gara2 UiTM sume cawangan ditutup...jgn pk yg bukan2 k...yg sbnrnye ditutup hanya UiTM cawangan Melaka,Terengganu,Penang & Perak je..tp disbbkan ramai yg dh tutup,so management nak selaraskan cuti...maksudnye,cawangan yg lain hanya dicepatkan cuti mid sem je..ok!!jgn salah paham plak..
erm,sbnrnye ade 1 cite yg Ain nak kongsi & mintak pandangan dr kalian...sudi2 la beri pandangan k...citenye,cmni...kalian akn terima tak org yg kalian tak kenal sbg teman idop kalian??die tak kenal kalian,kalian pon tak kenal die..hanye melalui org tengah,kalian dirisik...hahhah=] menakotkan kan???so,Ain memerlukan pandangan kalian mengenai isu ini...

24 jam yg meletihkan..

Assalamualaikum...ai,lame rasenye tak tulis ape2 kat blog ni..bz ke??tak la sgt..last paper ari tu,abes 9 jun lepas..susah gak la..tawakal je skrg ni...so,Ain mintak la kwn2 doakan Ain lulus ye..tak pon,doakan Ain tabah menempuh sgle ujian (kegagalan) nnt..

Ain sbnrnye nak cite psl perjalanan Ain ke Penang sabtu lepas..kami (AIn,uda,ibu & ayah) bertolak dr Senai kol 8.45pm..sbnrnye kat tiket tulis boarding kol 9..tp disebabkan sume dh clear,kami lepas awl...smpai airport Bayan Lepas kol 9.40pm..kalo nak tau,di la perjalan Ain naik BELON yg paling meletihkan..rase cm nak maki je pilot yg bwk kapal tu..cm tak geti nak adjust speed..tak penah2 AIn mabuk naik kapal terbang,kali ni mabuk plak..dr berlepas,smpai la mendarat...pergh,bergelodak perot ni..landing je,AIn terus cari ibu ayh (kami terpisah)..dh rase nak muntah da..ayh plak boleh ckp 'lor,mabuk ke??owh,JKR tak turap jalanaye he..patutla mabuk'...chet,terkena setepek...ibu plak gi kecoh2 psl Ain mabuk kat sedare mara...…

MESSAGE UNDELIVERED(PENDING)

Senilagu/senikata/susunan muzik : AbdHalim
Penerbit : Abd Halim Bin Ahmad
Studio rakaman : Neurotic Studio
Album : Koleksi Nasyid Indie Vol. 1 - Nasyeed Underground

Kau sangat istimewa
Kau tiada duanya
Yang menghangatkan jiwa

Kita telah dipertemukan
Bagai novel cinta
Indahnya cuma kita yang rasa

Tiap saat bagiku
Ingin menyintaimu
Tak pernah kau kulupa
Selalu ku hubungi mu

Kau pun jua begitu
Bicara soal rindu
Katakan apa saja
Pasti kita sama setuju

Namun mengapa sejak kelmarin
Engkau mendiamkan diri sepi dariku
Kucuba menghubungimu tapi
tiada jawapan yang kuterima
Hanya suara wanita yang berkata
Sila hubungi semula

Mengapa apakah yang terjadi antara kita
Tidak pernah aku sedikit pun untuk
Cuba mengguris apatah lagi cuba menyakiti hatimu
di manakah ruang itu yang kau mungkin pernah
cuba untuk menjelaskannya padaku

Masa berganti waktu
Kuharapkan namamu
Kan muncul menyerikan
Paparan panggilanku

Namun hampa yang kutemu
Bila tiap mesejku
Tak sampai kepadamu
Katanya message undelivered

*nape…

KEAJAIBAN & MISTERI DI GAZA!!!

artikel ini saya dapat dari sebuah laman web..bersama hayatinya...
Al-Kisah yang telah diceritakan oleh al-fadhil Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahma, Pengerusi Ekskutif Aman Palestin dan juga merangkap Presiden Ikatan Muslimin Malaysia yang telah pergi ke Gaza pada 20-31 Januari yang lalu.Berikut adalah beberapa kisah benar dan pengalaman beliau di Gaza:

Peristiwa 1
Seorang Ketua Mujahid Gaza berkata pada Ustaz Zaik bahawa, ketika satu pertempuran, komander mujahidin menyuruh pejuang tidak menembak kereta kebal Yahudi yang memasuki kawasan mereka. Dengan berbekalkan baki 6 RPG, tiba-tiba senjata ini menembak ke arah kereta kebal tersebut dan memusnahkan ia. Komander itu menjerit agar tidak menembak dan para pejuang berkata mereka tidak melakukannya. Mereka berkata tiba-tiba senjata mereka berfungsi dan menembak sasaran. Setelah habis adegan aneh itu, para pejuang mendapati baki 6 RPG itu masih tidak digunakan! Dan siapakah yang menembak tentera laknatullah itu??? Allahu Akhbar!

Peristiwa…

Exam

Assalamualaikum...
heheh,Ain dh kat umah ni..smlm smpai umah dlm Maghrib gak...kol 7pm..smlm Cik Din (driver ayah) yg amek..alang2 anto ibu ke Melaka tok interview kan..erm,smlm Ain dpt lg 1 baby..name die,tak tau la nak kasi name ape..uda nak letak name Limah (sbb ade janggut),Ain nak letak name Tom sbb kaler die cm Tom dlm cartoon TOM & JERRY..tp baby Ain tompok2..cantik tau..kalo nak tgk pix die,ada dlm FS Ain..so,sape2 yg ade FS Ain,tgk tau..mate die besarrr..
Ain balik ni tok study..lg sminggu nak final...gerunnye~!!!!!!!!!!!!!!!doakan Ain tau..

DAKAPAN RINDU

Assalamualaikum...
huhu,td last paper tok F7...musti lepas ni Ain akn rindu pd Madam Tan Lay Leng (PM)..juz kelas F4 je masih ada..Sir AB nak wat smpai next week..tension gile~!!!
sbnrnya Ain nak cite psl novel yg Ain bace smlm..Dakapan Rindu (kalo tak slah)...cite die mengisahkn dilema yg sedang Ain alami..novel tu memberi Ain pengajaran yg sgt besar..ape yg Ain leh katekan,Ain kne kasi org lain peluang untuk knal diri Ain..tp ati & perasaan,bukan keje Ain..semuanya telah Allah tentukan..novel ni jugak yg wat Ain rase,better jodoh Ain lepas ni,biarla ayh jalankan kewajipannye terhadap ank pempuannye ni..insyaAllah Ain akn terima lelaki tu dgn ati yg terbuka..tak perlu lg menunggu org yg tak pasti..si dia pon sbnrnya dh beri kate putus tentang hubungan kami,tp Ain ni je yg degil...si dia tetap tak slh..so,insyaAllah lepas ni akn Ain lepaskan dirinya dr ati ni..Ain pon tak layak untuk dirinya..si dia seorg yg sgt2 baik...Ain??penuh dosa & noda..si dia layak utk terima zaujah yg…

stress tahap gaban!!!

Assalamualaikum...
erm,sbnrnya mggu lepas,Ain nak update blog,tp disbbkan ade teknikal prob,tak leh nak post.sabo je la..sbnrnye last week Ain nak letak pix my new babies (dpt byk baby dlm idop minggu lepas)..cumel wo0.tp di sbbkan skrg AIn kat lab faculty,mls la plak nak cucuk sna sni..so,bile balik nnt,Ain upload la ye..
mggu lepas merupakan minggu yg sgt2 mnyedih & men'stress'kan..ape taknya,wat dosa kat ibu,musti la resah je ati ni..tp Alhamdulillah,segalanya dh OK...lg 1 yg membuatkan AIn stress adalah bile tgk bdk2 balik...mentang2 dh abes exam,kami ni je penunggu setia kolej..benci sungguh!!!!wing Ain tinggal 3org je..tu pon tak knal..kos pe pon tak tau..bilik AIn,mmg tinggal Ain sorang je la..tp disebabkan keselamatan (tak mau la jd musibah cm bdk kolej lg satu time sem lepas),Ain stay bilik Wawa..bukannye takot antoo,tp takot 'org minyak'...so,kwn2 doakan la keselamatan Ain ye..
haha,smlm ayah call..die skrg kat China..nak tau wat pe??bukan bekerja...tp ju…

peperangan baru bermula

Assalamualaikum..erm,skrg Ain kat PTAR1..dh penat study,masuk lab jap..so,alang2 ada kesempatan ni,Ain update la blog yg sunyi ni..erm,trial exam akn bermula Jumaat ni(paper Corporate Law),& next paper ari Selasa mggu depan(paper financial reporting)..& 30 April ni baru final tok paper internal(muamalat)..doakan Ain berjaya ye!!
pasal family plak,Alhamdulillah Abg dpt masuk KMJ..11May ni register..tp ayh tak dpt anto sbb ayh dh plan tok gi China..main golf..tu yg ibu marah sgt tu..hehhe=] cian ibu kne anto Abg sorg2..
Ain sbnrnye tengah risau pk kawan Ain yg majuk tu..die blom nak maapkan Ain lagi la..ape silap Ain yg sebenarnye ek??

Solat kita Vs Solat Jibrail

ASSALAMUALAIKUM
wahai sahabat2 Aien yg dikasihi.terdapat 6 perkara yg Allah sembunyikan.

Allah SWT selesai menciptakan Jibrail as dengan bentuk yang cantik,dan Allah menciptakan pula baginya 600 sayap yang panjang,sayap itu antara timur dan barat (ada pendapat lain menyatakan124, 000 sayap).Setelah itu Jibrail as memandang dirinya sendiri dan berkata:"Wahai Tuhanku, adakah engkau menciptakan makhluk yang lebih baik daripada aku?."Lalu Allah swt berfirman yang bermaksud. "Tidak" Kemudian Jibrail as berdiri serta solat dua rakaat kerana syukur kepada Allah swt.dan tiap-tiap rakaat itu lamanya 20,000 tahun.Setelah selesai Jibrail as solat, maka Allah SWT berfirman yang bermaksud."Wahai Jibrail, kamu telah menyembah aku dengan ibadah yang bersungguh-sungguh,dan tidak ada seorang pun yang menyembah kepadaku seperti ibadat kamu,akan tetapi di akhir zaman nanti akan datang seorang nabi yang mulia yang paling aku cintai,namanya Muhammad.Dia mempunyai umat yang lemah d…

trial + final EXAM

Assalamualaikum...
erm,Ain kat JB skrg ni.. flight ptg nnt.. so,skrg ade la mase lg tok meng'update' blog ni.. erm,trial lg 2 mggu.. gerun gak,ye la.. ni yg tentukan sem depan dpt grant ke tak.. doa2 dpt la lg.. dpt save duit ayh +-RM1000 per sem.. heheh=] erm,30april ni plak final exam tok economy(muamalat sbnrnye).. mudah2an dpt la score.. final exam paper yg lain 1,2 & 9 june.. insyaAllah amek kat SMK tasek utara 2,JB.. ati cam tak best je kalo amek exam kat tmpt lain (bukan kat JB).. lgpon time tu,bday Ain..Ain nak la smbut bday ngan famili terchintaa.. kalo amek kat UiTM, musti sdey..nnt jiwa tak tenang.. pastu jawab exam pun tak btol..(^0^) huhu,alasan sbnrnye...

sbnrnye,dikesempatan ni,Ain nak mintak ampun pd kwn Ain yg sorng ni.. mungkin Ain ade terkasar bahse ngan die, so die majuk ngan Ain.. smpai skrg die tak angkat call Ain.. takpe la,mungkin bile die dh maapkan, die akn ok ngan Ain balik..harap2 gitu la.. pd kawan Ain tu, Ain mintak ampun ye.. Ain ni mmg kasar a…

annual dinner 2009

Image
Assalamualaikum..hiihi=] lama tak tak tulis blog..ye la, dok kolej kan..walaupun lab dekat sgt ngan bilik,tp mls sungguh dh masuk lab..wireless plak low..dpt pun,yg peer-to-peer je..nak wat pe..tu yg tgh kenen2 ngan ibu nak blikan celcom broadband(usb)..tgk la camne nnt..
erm,skrg Ain kat JB..smlm balik dr S.Alam.smpai kol 7.45AM..huhuhu=] smlm wat keje gila,balik naik flight..tp rasenye berbaloi..tak penat..walaupun fare nye agak mahal..tp ayh ngan rela hati belanja kite kan..hehhe=] smlm Saufee & Taqi yg anta Ain & K.Tasya gi 'bandara' Subang..cian dieorg,kol 5.40AM dh amek kiteorg kat Kolej..TQ Saufee & Taqi,sudi disusahkan..hihih=]
Ain sbnrnya nak cite psl dinner kiteorg (ACCA) pd 21Mac lepas..sbnrnya hati mmg nak gi konsert MANIS..tp,compulsary for dinner..so,gi la dinner..Alhamdulillah,pakaian Ain mlm tu,masih cm biasa..pkai baju kurung je...rembat ibu punya baju..=] tq mum,kwn2 kate baju tu cantik..erm,ptg tu,abes muke Ain kne tepek2 mekap dgn kwn2...takot gak…

MAULIDUR RASUL...

Assalamualaikum...erm,esok ulang tahun junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.. sama2 la kita memperbanyakkan selawat atas baginda yg mulia.. berita yg Ain nak kongsi juga adalah Khamis lepas (5 Mac 2009), Ain dapat sepupu baru.. namanya insyaAllah Nurul Sakinah.. tp Ain belum sempat lagi nak tgk dia.. mggu depan ibu balik.. rindunya dh lama tak jumpa ibu.. tp skrg,tak payah risau lg..dh boleh 3G je..huhuh=]

back to my routine!!

Assalamualaikum.... Selamat pagi semua!! Ain kejap lagi dah nak balik SA.. Hati ni mcm tak nak balik tau.. Tapi sudah tanggungjawab Ain kan.. Ain sebenarnya nak cerita pasal hari kelmarin.. Ain pergi rumah uncle kat Kota Tinggi.. Makcik Ain tanya, nak ke mana sebenarnya.. Dia igt Ain nak pergi Kota Kecil.. huhuhu=] Siapa ye yang ada kat situ??erm........

i need ur support

Erm,minggu yg payah untuk ditempuh. Tp Alhamdulillah, semuanya baik2 belaka. For my Baba,Enah minta maaf. & tQ a lot cuz still supporting me & always stand beside me. Without ur supports Ba, I don't think I can stand again. Love u sooo much. For Mummy, bukan Enah tak syg or appreciate, tp Baba yg faham & mengerti perjuangan Enah ini. I love both of u,Mummy & Baba.

Lusa,dah kena balik S.Alam balik. Back to my normal life & routine. Hopefully i can face everythings. Ineed ur support, my friends. Especially u, Wawa. U r my truly friend. Ain doakan kita sama2 akan berjaya. Walau apa pun yg terjadi, kita tetap bersama.

Naik mid term break ni, byk sungguh program yg menanti. Antaranya Explore Race Melati, jd sekreteriat FesMel, & Dinner. Cerita pasal dinner, Ain tak tahu lagi nak pakai baju apa. Apa2 pun tak sediakan lagi. Kebaya? Time kahwin nnt. Jubah?ok gaks. Dalam pertimbangan. haha=] Apa2 pun,yg penting time dinner nnt, Aku adalah Aku.

sebuah penerbangan

Bila kita akan berangkat dari alam ini ianya ibarat penerbangan ke sebuah negara
Di mana maklumat tentangnya tidak terdapat dalam sebarang brosur penerbangan, tetapi melalui Al-Quran dan Al-Hadith
Di mana penerbangan bukannya melalui Air Asia atau AirJordan, tetapi Al-Jenazah.
Di mana bekalan kita bukan lagi beg seberat 23 kg, tetapi amalan yang tiada caj lebihan berat, ianya atas kesudian Pencipta kita
Di mana bajunya bukan Pierre Cardin, atau setaraf dengannya tetapi kain koton putih
Di mana pewanginya bukan Channel atau Paco Rebone, tetapi air mawar dan cendana
Di mana pasport kita bukan Malaysia, British atau American,tetapi Al-Islam
Di mana visa kita bukan lagi sekadar 6 bulan, tetapi'Lailahailallah'
Di mana pelayannya bukan pramugari jelita, tetapi Izrail dan lain-lain
Di mana layananya dalamnya bukan lagi kelas business atau ekonomi
Di mana destinasi mendarat bukannya KLIA, Heathrow Airport atau Jeddah International, tetapi tanah perkuburan
Di mana ruang menunggunya bukan lagi bil…

UMI

Image
Ain nak menyucapkan HAPPY BIRTHDAY kpd UMI yg ke53 pd 12 Januari 2009 (Isnin).Alhamdulillah,Ain dapat telefon UMI.Semoga UMI sentiasa dirahmati,dilindungi & dimurahkan rezeki oleh Allah s.w.t. Amiin,insyaAllah.

Erm,nak cerita juga pasal sem baru ni.Alhamdulillah,semua lecturers yang Ain dapat OK2 belaka.F4-Sir Abu Bakar,F5-Madam Tew You Hoo & F9-Sir Ganessan(PhD). Sem ni penat juga la cuz kelas pack gila. & yang paling penat bila gap for next class lama.Boleh balik tidur rasanya.Apa2 pun,kelas untuk sem ni mmg best gila.Okla,see u next time.Assalamualaikum.

semangat baru

Image
Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarokatuh.
Lusa Ain akan daftar untuk sem baru di UiTM,Shah Alam. Begitu pantas masa berlalu. InsyaAllah tahun ni Ain akan ambil 3 papers:
1) Malaysian Law 2) Performance Management 3) Financial Management Result untuk sem lepas akan keluar pertengahan bulan Februari 2009. Doakan Ain akan dapat result yang cemerlang ok.
Sem baru ni, Ain pun mestilah ada semangat baru. Antara semangat adalah:
1) jangan malas buat nota 2) don't do last minute works
3) kurangkan masa tidur/main/berangan (^_^)
4) pay full attention in classes
Semoga Allah memberi Ain kekuatan & kudrat untuk Ain merealisasikan semangat yang sedang membara dalam diri ini. INSYAALLAH.
----->jangan bergaduh hanya kerana seorang perempuan yang tak guna.tak dapat faedah apa2 pun.

hati & iman

Hati dan Iman semut

Pada zaman Nabi Allah Sulaiman, berlaku satu peristiwa antara Baginda dan seekor semut.Apabila Baginda ternampak semut itu melata di atas batu, Baginda berasa sangat hairan bagaimanakah seekor semut kecil boleh hidup di atas batu yang kering di tengah-tengah padang pasir yang tandus. Lalu Baginda pun bertanya kepadanya: "Wahai semut, apakah engkau yakin ada makanan yang cukup untukmu?".Semut pun menjawab: "Rezeki di tangan ALLAH. Aku percaya dan yakin di atas batu yang kering di padang pasir yang tandus ini pon ada rezeki untukku". Lantas Nabi Allah Sulaiman pun bertanya: "Wahai semut, berapa banyakkah engkau makan sebulan? Dan apakah yang engkau gemar makan?”Maka jawab semut; "Aku hanya makan sekadar sebiji gandum sebulan".Lantas baginda pun mencadangkan; "Kalau engkau hanya makan sebiji gandum sebulan, tidak perlulah engkau melata di atas batu. Aku boleh menolongmu".Kemudian Nabi Allah Sulaiman pun mengambil sebiji beka…

DIA kekasihku selamanya

Nak share ttg KEKASIH aku? (aku type huruf besar tu sbb aku terlampau sangat sayang kat DIA! )Penyayang sifatnya. Betul ni..tak tipu punya! Pure cintalah nak dikategorikan tu. Apa taknya, masa aku susah, minta tolong sajalah pada DIA. Sure akan datang bantuan. Bila aku susah hati, boleh terus ngadu kat DIA -> direct! Yang bestnya tu, bila aku dah ngadu kat DIA, terasa peace aje. For surelah…KEKASIH, kan?!

Ish! Beruntung betul dapat KEKASIH cam ni…tak pernah nak sakitkan hati aku. Bila-bila masa aje aku boleh contact DIA. Yang seronok tu, sebab memang betul-betul rasa DIA tu dekat kat hati ni! Ye la, cinta punya pasal, kan? DIA tak kisah pun kalau aku tak ingat kat DIA. Tapi rugilah aku. Sebab, kalau aku ingat & contact je DIA, sure macam-macam la yang aku dapat. Tak kiralah, material ke…spiritual ke…emm memang kekasih sejatilah tu!

Bila aku rindu kat DIA, baca je surat-surat yang DIA bagi tu. Macam-macam nasihat ada dalam tu. Siap bagi example lagi nak suruh aku faham. Sebelum …

malam pengantin

Kita pasti dirisik..
Pertunangan sejak azali..
Di hujung hidup nanti..

Berlangsungnya perkahwinanmu dengan maut..
Hantarannya..sakit dan nazak..
Tamu bertandang menghadiahkan esak tangis..
Pengantin dimandikan..

Dipakaikan baju cantik putih..
Wangian gaharu dan cendana..
Keranda jadi pelaminan..
Pengantin bersanding sendirian..

Di arak keliling kampung..
Berkompangkan azan dan kalimah kudus..
Akad nikahnya bacaan talkin..
Berwalikan liang lahat..

Saksi pula nisan-nisan..
Siraman air mawar..
Keluarga terdekat menepung tawar..
Tiba masa pengantin..
Menunggu sendirian..

Malam pertama bersama KEKASIH..
Di kamar bertilamkan tanah..
Dan Dia menuntut janji..
Sucikah kita tatkala berpadu..

Pernahkah taubat sepanjang hayat..
Atau terkubur bersama dosa-dosa…
Dan Dia Kekasih itu..
Menetapkanmu ke syurga..
Atau melemparkan dirimu ke neraka..