Posts

Showing posts from 2011

Tioman Island

Image
Last minute plan utk pergi holiday akhirnya berjaya juga dilaksanakan.haha :] sgt kelakar ok.sebenarnya,Ain saja je tanya ayah, sama ada dia nak cuti 24,25 Oct or 27,28 Oct.Ayah jawab 27,28 Oct ayah tak boleh cuti cuz busy sgt dgn lawatan MB (ye la,nak PRU kan.baru la MB nak tunjuk muka pada rakyat.kah3x jahat sungguh aku ;P).Ayah tanya nak buat apa,pergi mana?Dan2x la anak dia yg selalu nak berjalan ni usulkan untuk pergi bercuti ke pulau.Yang sangat2 memeranjatkan kami pada waktu maghrib itu adalah bila ayah jawab 'OK.NAK PERGI MCM MANA?ADA AGENT KE?'.rasa mcm terbang ke langit ke 2 je (melampau la sangat kan kalau ckp sampai langit ke 7), ye la, ayah dah la susah sangat nak amek cuti.Tiba2 je dia setuju dengan sekali usul.hahaha :P

So,dgn berbudgetkan sedikit wang,kami sekeluarga selamat bercuti bersama2 kecuali kak long sbb dia jumpa suami dia kat KL.

24-26 Oct 2011,kami bersuka ria seenak2nya di sana.Tapi lepas ni,kami cadang nak 'puasa' dari naik boat dalam 6 bul…

DEVOTEES in the house

Image
semalam, 21 Ramadhan 1432, kami berkesempatan iftar bersama budak2x (asal boleh je aku panggil mereka budak2x kan) DEVOTEES di teratak kami.meriah gilerrr rumah kami dgn kehadiran Halim,Muhammad,Shauqi & Firdausz (Adi tak dapat join cuz dia sgt2x busy, mengalahkan Barrack Obama bak kata Halim & Shauqi.kah3x)

semalam sebenarnya kami adakan majlis iftar tu secara 'tertutup' (tak hebahkan pada sedara mara pun kecuali family mama & kak niza) untuk menjaga 'privacy' kami.hahahha :P ye la,kalau ajak semua sedara mara yg ramai ni, kesian la pula budak2x ni,rasa tak selesa pula (kami tau akan ada sedara mara kami yg 'kecik hati' kalau 'rahsia' kami ni terbocor sbb tak jemput mereka.yela,mereka pun peminat budak2x ni juga). tak pe la ye,lain kali kami 'jemput' budak2x ni datang lagi okeh~

Ain tengah malas nak menulis blog skrg ni sebenarnya.so,Ain post je la pix yg ibu ambil semalam ye.





Ramadhan~

Ramadhan dtg lagi. InsyaAllah,inilah Ramadhan yg terakhir buat kita semua.oleh itu,'isi'kanlah Ramadhan pada kali ini sebaik-baiknya.apakah yg dihajatkan, berusahalah kita utk qabulkannya.

Alhamdulillah,Ramadhan kali ini Aien berkesempatan utk menunaikannya bersama keluarga tercinta di Johor Bahru.sgt bahagia rasanya.ye la kan,ada ibu,ayah,adik-beradik,sedara-mara,sepupu-sepapot & semua la.
pada hari Sabtu yg lepas,6 Ramadhan,kami berkesempatan mengadakan majlis berbuka puasa (iftar) bersama2 sedara-mara terdekat di rumah yg permai ini. Mak Eneng, Abah Lan, Mama Cera, Mak Ucu, Cik Din, Abg Mamat, Kak Niza, Abg Rosman & keluarga telah bersama2 kami. bahagia sgt rasanya. mungkin pada org lain, ini hanya satu kebiasaan, tapi pada saya, waktu berkumpul anak2x,cucu2x,cicit2x Mak Melah adalah waktu yg saat membahagiakan. ini kerana ikatan kekeluargaan antara kami sgt rapat.

pada minggu lepas, Ayah bertanya kepada Aien, apakah perasaan Aien ketika menyambut Ramadhan pada tahu…

Hadiah yg tak ku sangka2x.

Alhamdulillah,sudah berada di bumi terchenta di kala ini.Baru je sampai rumah tersyg pada pukul 12tghmlm tadi dari Cameron Highland & KL.Sebenarnya Ain baru je buka lappy ni,tiba2x ternampak video yg dihadiahkan oleh salah seorg housemate di St Anne.Ain pun tgk la video tu.Ya Allah,sgt tersentuh apabila ku menonton video itu.Syara,akak rindu saat2x itu,ketika kita bersama :’( insyaAllah,ada rezeki di masa hadapan,kita akan bertemu lagi. *dediacate this video to Syara,Kay,Kak Mira,Kak Ku Hana,Fatein,Aisyah.


Farewell party

Image
sedih?ke patutnya happy? ye la,kan nak balik Msia dah. dapat jumpa ibu ayh,adik2,sedara mara semua.patutnya happy la kan.hehhe:) yup,mmg happy pun.tapi dalam happy, tetap sedih sbb kena tinggalkan kwn2 yg lain,kena tinggal bumi Dublin yg sedikit sebanyak,menyimpan kenangan yg tak ternilai buat Aien.

insyaAllah,Jumaat ini (June 3 2011), Aien akan berangkat pulang ke Msia menaiki BMI (dari Dublin ke Heathrow) & MAS (dari Heathrow ke KL ke JB).

sempena keberangkatan Aien pulang, tadi kami sempat berkumpul di Warung Kita.yg join tadi ialah Tra, Sabby, Anis, Bazly, Acha, Jie, Samihah. mesti lepas ini kami susah nak berkumpul lagi sbb balik Msia nnt, semua pun ada hal masing2x, duduk jauh2x.tak apa lah, semua org ada tanggungjawab masing2x kan.


semoga ukhwah yg terjalin antara kami akan kekal selama,insyaAllah :)

Queen Eli

Image
1st of all,nak cerita pasal kejadian hari ni.sebenarnya hari ni,Ain & Aisyah planned nak pergi park/garden utk snap photo bersama kecantikan bunga2 yg sedang memekar skrg ni.lately my schedule is so packed,weekend pun ada kelas,so Aisyah pun ajak la Ain pergi picnic hari ni (Tuesday,May17 2011).kami langsung tak tau psl ROYAL VISIT tu before ni.kami cuma dpt tahu pasal Queen Eli nak dtg Southern Ireland ni,minggu lepas kalau tak silap.so,smlm kami kata,plan yg telah dirancang berjalan seperti biasa la,tiada perubahan.pagi tadi,time kami tgh siap2 nak pergi picnic, Kak Mira tanya,Ain nak pergi mana pagi ni.then,Ain pun jawab la yg Ain & Aisyah nak pergi picnic kat park/garden.Aisyah dah siapkan segalanya utk picnic kami hari ni (makanan,buahan,list parks/gardens yg nak dilawati segala).kami plan nak pergi National Botanical Garden,Irish War Memorial Park & St Anne Rose Park.lepas bagitahu kak Mira yg kami nak keluar,kak Mira nasihatkan kami supaya stay kat rumah je hari ni …

my routine now

my routine now-class+study+NCIS+twitter+FB+skype+sleep.no ‘happy’ life for now because i’ve to struggle in my study.pity me huh? my exam just around the corner (less than 1 month). OMG~ i’m nervous now! can i?can’t i? insyaAllah, i can face all these things., my study, my life, my family & etc. insyaAllah, on June 3 2011, Aisyah & me will going back to Malaysia for good (me only, insyaAllah). insyaAllah will touching my beloved country on June 4 2011. because of all my family members will join my father’s family day in Cameron Highland, i’ll cancelling my connecting flight to JB from KLIA & will check-out in KLIA on that day. Alhamdulillah, my sis & my bro-in-law willing to fetch me at KLIA then & send me to my loves, parents.schedule for this June, insyaAllah:June 3- boarding from Dublin Airport to Heathrow Airport to KLIA.June 4-landing on KLIA to Cameron HighlandJune 5- from Cameron Highland to JBJune 6-celebrate my big day (yeeeaaahh~ with family now)June 8-F8 …

Bray & sesi suai-kenal

Image
بسم الله الرحمن الرحم
الحمد لله, pada 23 April 2011, satu lagi tempat yg menarik di Dublin telah sempat Ain jejaki, iaitu BRAY~ kawasannya cantik, beach kan!sgt menenang fikiran yg sememangnya agak kusut,serabut kebelakangan ini. Trip pada kali ini disertai Ain, Tra, Sabby, Bazly, Faidz, Jie, Acha & Anis. kami menaiki Dart (sejenis train) dari Dublin City ke Bray. Fares utk ke sana hanya Euro4.80 je (murah kan?return ticket ok >.< )

sampai je di Bray, Ain excited sgt sbb seluas2 alam, sejauh mata memandang, kelihatan cuma air laut yg membiru.pergh~ nyaman gila !! hari kami pergi tu hari minggu (Sabtu), so mmg ramai la org yg berkelah, berekrasi bersama keluarga tercinta (satu budaya org sini yg sgt Ain kagumi adalah, mereka sgt menitikberatkan nilai kekeluargaan).


*cantikkan bangunan2 kat sini :)
Trip kami kali ini bukan hanya utk berkelah, tapi kami juga bersemangat utk melakukan hiking hingga ke puncak! hahah :) mmg semangat ayam la org cakap. walaupun Ain  tahu paru2 Ain…

Selamat Hari Ibu&Emak ~

Image
بسم الله الرحمن الرحم

HAPPY MUMMY'S DAY~


masalah~ mcm mana nak ckp ni? segannya!!   Ain ni bukan la seorg perempuan yg terserlah keperempuanannya a.k.a ladies-like, yg otaknya puitis,pandai berkata2.
Ain adalah seorg perempuan yg terlihat di dalam dirinya, ke'jantan'an yg terpendam,'kasar' baik dari segi perlakuannya,mahupun dalam tutur katanya.*ayah pun panggil Ain ni,anak jantan dia ok*. so, Ain sgt la susah nak ckp I love You pada org walaupun pada family sendiri.cuma kalau time gila dia dtg, baru Ain boleh ucap berkataan keramat tu.phew~

so,first of all, Ain nak minta maaf kpd ibu sbb Ain tidak punya apa utk diberikan sempena hari ibu ini.dedicate lagu?erm....nak dedicate lagu kat FB ibu, tapi mcm tak best la pulak cuz semua lagu utk ibu mesti sedih,& mesti berkisahkan ibu yg telah meninggal dunia.so, nnt la Enah cari lagu yg sesuai ye ibu.

sempena Hari Ibu tahun ni, Enah hanya mampu beri ibu sekeping kad yg kiut-miut (pd Enah la.nnt ibu dpt,ibu tgk la kiut …

zina HATI

MAKSUD ZINA HATI DAN ZINA KECIL YANG LAIN

Sabda Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam:


(إِنَّ اللهَ كَتَبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ حَظَّهُ مِنَ الزِّنَا أَدْرَكَ ذَلِكَ لاَ مَحَالَةَ، فَزِنَا الْعَيْنِ النَّظَرُ، وَزِنَا اللِّسَانِ الْمَنْطِقُ، وَالنَّفْسُ تَمَنَّى وَتَشْتَهِي، وَالْفَرْجُ يُصَدِّقُ ذَلِكَ وَيُكَذِّبُهُ). رواه البخارى (6/2438، رقم 6238)، ومسلم (4/2046، رقم 2657)، وأبو داود (2/246، رقم 2152)، والبيهقى فى شعب الإيمان (4/365، رقم 5428).

وفي رواية مسلم: (كُتِبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ نَصِيبُهُ مِنْ الزِّنَا مُدْرِكٌ ذَلِكَ لَا مَحَالَةَ فَالْعَيْنَانِ زِنَاهُمَا النَّظَرُ وَالْأُذُنَانِ زِنَاهُمَا الِاسْتِمَاعُ وَاللِّسَانُ زِنَاهُ الْكَلَامُ وَالْيَدُ زِنَاهَا الْبَطْشُ وَالرِّجْلُ زِنَاهَا الْخُطَا وَالْقَلْبُ يَهْوَى وَيَتَمَنَّى وَيُصَدِّقُ ذَلِكَ الْفَرْجُ وَيُكَذِّبُهُ).

Maksudnya: (Sesungguhnya Allah mencatatkan bahagian zina yang tidak dapat tidak berlaku ke atas anak-anak Adam. Zina mata itu adalah pandangan, zina lidah itu adalah ucapan, nafsu mengharap dan berkeinginan…

I love You, Don't Cry

Image
Ain baru habis tgk drama Korea yg bertajuk I LOVE YOU, DON'T CRY. 1st time Ain tgk kdrama yg sgtbyk episodnya (dah mcm sinetron Indon tau). total episod kdrama ini adalah 132 (berjanggut Ain nak habiskan tgk drama ni). apa yg best psl drama ni adalah drama ni menceritakan perkara yg sebenarnya berlaku dalam alam realiti (selalunya cerita ni asyik happy ending like fairytale).

Beberapa pengajaran yg dpt Ain ceduk dari 'sinetron korea' ini adalah:
1)hidup tak selalunya indah
2)tak semestinya org yg kita cinta itu akan menjadi milik kita
3)perkahwinan itu bukan hanya bernyatukan 2 jiwa, tp penyatuan 2 (& lebih) keluarga
4)kahwinlah dgn restu ibu ayah
5)pilihlah pasangan yg sekufu agar tidak akan ada isu berbangkit kelak
6)sekali gagal dalam perkahwinan, tidak bermakna kita tidak akan bahagia dikemudian hari
7)belajarlah utk bersabar
8)ibu ayah mertua cubalah terima seadanya pilihan anak
9)pilihlah org yg suka kita, bukan yg kita cinta (kdg2 bertepuk sebelah tgn ini 'm…