Posts

Showing posts from July, 2009

Husnul Khatimah

1. Mengucapkan kalimah syahadah ketika wafat. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya: "Sesiapa yang pada akhir kalimahnya mengucapkan La ilaaha illallah maka ia dimasukkan ke dalam syurga." (Hadis Riwayat Hakim)

2. Ketika wafat dahinya berkeringat. Ini berdasarkan hadis dari Buraidah Ibnul Khasib. Adalah Buraidah dahulu ketika di Khurasan, melihat saudaranya yang tengah sakit, namun didapatinya ia sudah wafat dan terlihat pada jidatnya (dahi) berkeringat, kemudian dia berkata: "Allahu Akbar, sungguh aku telah mendengar Rasulullah bersabda: Matinya seorang mukmin adalah dengan berkeringat dahinya." (Hadis Riwayat Ahmad, an-Nasai, at-Tirmidzi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, Al-Hakim dan ath-Thayalusi dari Abdullah bin Mas'ud)

3. Wafat pada malam Jumaat. Hal ini berdasarkan sabda Rasulullah s.a.w bermaksud:"Tidaklah seorang Muslim yang wafat pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat kecuali pastilah Allah menghindarkannya dari seksa kubur." (Hadis Riwayat Ahmad)

4…

accept or reject??

Assalamualaikum kwn2...
lame gile Ain tak update blog ni..bukan malas,tp tak de kesempatan..ni pun sbb Ain balik JB gara2 UiTM sume cawangan ditutup...jgn pk yg bukan2 k...yg sbnrnye ditutup hanya UiTM cawangan Melaka,Terengganu,Penang & Perak je..tp disbbkan ramai yg dh tutup,so management nak selaraskan cuti...maksudnye,cawangan yg lain hanya dicepatkan cuti mid sem je..ok!!jgn salah paham plak..
erm,sbnrnye ade 1 cite yg Ain nak kongsi & mintak pandangan dr kalian...sudi2 la beri pandangan k...citenye,cmni...kalian akn terima tak org yg kalian tak kenal sbg teman idop kalian??die tak kenal kalian,kalian pon tak kenal die..hanye melalui org tengah,kalian dirisik...hahhah=] menakotkan kan???so,Ain memerlukan pandangan kalian mengenai isu ini...