Monday, May 30, 2011

Farewell party

sedih?ke patutnya happy? ye la,kan nak balik Msia dah. dapat jumpa ibu ayh,adik2,sedara mara semua.patutnya happy la kan.hehhe:) yup,mmg happy pun.tapi dalam happy, tetap sedih sbb kena tinggalkan kwn2 yg lain,kena tinggal bumi Dublin yg sedikit sebanyak,menyimpan kenangan yg tak ternilai buat Aien.

insyaAllah,Jumaat ini (June 3 2011), Aien akan berangkat pulang ke Msia menaiki BMI (dari Dublin ke Heathrow) & MAS (dari Heathrow ke KL ke JB).

sempena keberangkatan Aien pulang, tadi kami sempat berkumpul di Warung Kita.yg join tadi ialah Tra, Sabby, Anis, Bazly, Acha, Jie, Samihah. mesti lepas ini kami susah nak berkumpul lagi sbb balik Msia nnt, semua pun ada hal masing2x, duduk jauh2x.tak apa lah, semua org ada tanggungjawab masing2x kan.
@warungkita


semoga ukhwah yg terjalin antara kami akan kekal selama,insyaAllah :)

Wednesday, May 18, 2011

Queen Eli

1st of all,nak cerita pasal kejadian hari ni.sebenarnya hari ni,Ain & Aisyah planned nak pergi park/garden utk snap photo bersama kecantikan bunga2 yg sedang memekar skrg ni.lately my schedule is so packed,weekend pun ada kelas,so Aisyah pun ajak la Ain pergi picnic hari ni (Tuesday,May17 2011).kami langsung tak tau psl ROYAL VISIT tu before ni.kami cuma dpt tahu pasal Queen Eli nak dtg Southern Ireland ni,minggu lepas kalau tak silap.so,smlm kami kata,plan yg telah dirancang berjalan seperti biasa la,tiada perubahan.

pagi tadi,time kami tgh siap2 nak pergi picnic, Kak Mira tanya,Ain nak pergi mana pagi ni.then,Ain pun jawab la yg Ain & Aisyah nak pergi picnic kat park/garden.Aisyah dah siapkan segalanya utk picnic kami hari ni (makanan,buahan,list parks/gardens yg nak dilawati segala).kami plan nak pergi National Botanical Garden,Irish War Memorial Park & St Anne Rose Park.lepas bagitahu kak Mira yg kami nak keluar,kak Mira nasihatkan kami supaya stay kat rumah je hari ni cuz smlm terdapat laporan pasal bom yg dijumpai di sekitar Dublin ni,gara2 Queen Eli dtg.security sgt la ketat hari ni.byk gilerrr jalan yg ditutup,laluan bus yg diubah/dilencongkan.

setelah berpenat2an selama 90 minit berjalan kaki,akhirnya kami dpt menaiki bus yg kami idam2kan utk ke Memorial Park.sampai di sana,hampa gilerr kami rasa cuz park ditutup pada hari ni sbb esok Queen nak lawat.

in Englishin Irish

berjalan kaki lagi kami utk mencari bus yg seterusnya utk ke IKEA.begitu juga perasaan kami, HAMPA!bus hari ni telah ‘mogok’ utk menjemput kami.akhirnya,kami mengalah.plan utk IKEA,kami batalkan juga.

disebabkan sudah alang2x kepenatan, kami plan pula utk ke JERVIS ,Henry St sbb alang2x dah sampai city kan,Ain pun kononnya nak belikan la apa yg ibu,uda kirim utk di bawa balik nnt.bila sampai Abbey St,gilerr crowded manusia kat situ.lepas kami dah nak sampai Spire, baru kami tahu yg kami tak boleh cross the road.ya Allah,dugaan apakah ini?!!!kami putus asa lagi.kami pun menukar plan,utk ke Grafton St sahaja.*berpatah balik la kami ke jalan yg benar*

kami pun semangat ayam la berjalan utk ke Grafton,tiba je kat area TCD,kami bagai di dalam penjara,terkurung di dalam palang2x besi penghadang jalan.sudeh!!! kami tak dpt lepas ke Grafton melalui jalan itu.kami dah keliru, jalan mana yg harus kami gunakan.kami pun bertanya kpd pak Garda yg ganteng2x ini *hari ni mata Ain sungguh ‘kenyang’ melihat pak Garda yg kachak2x.hahahha =]*.pak Garda pun kasi la kami instruction bagaimana hendak ke Grafton.jauh nak mam*** kalau guna jalan tu.jalan yg melintasi Marion Sq.sabarkan je la.

DSC01557DSC01558DSC01561DSC01574DSC01576DSC01578

finally,apa yg kami hajati tiada 1 pun yg tertunai.oleh itu,Ain membalas dendam dgn membeli sushi di Asian Market dgn begitu byk sekali *puas hati duit habis*.

sebenarnya ada lagi cerita lain.tapi cerita yg lain tu,nanti Ain update next time ok,insyaAllah.skrg kepenatan deh!

Thursday, May 12, 2011

my routine now

my routine now-class+study+NCIS+twitter+FB+skype+sleep.no ‘happy’ life for now because i’ve to struggle in my study.pity me huh? my exam just around the corner (less than 1 month). OMG~ i’m nervous now! can i?can’t i? insyaAllah, i can face all these things., my study, my life, my family & etc.

insyaAllah, on June 3 2011, Aisyah & me will going back to Malaysia for good (me only, insyaAllah). insyaAllah will touching my beloved country on June 4 2011. because of all my family members will join my father’s family day in Cameron Highland, i’ll cancelling my connecting flight to JB from KLIA & will check-out in KLIA on that day. Alhamdulillah, my sis & my bro-in-law willing to fetch me at KLIA then & send me to my loves, parents.

schedule for this June, insyaAllah:

June 3- boarding from Dublin Airport to Heathrow Airport to KLIA.

June 4-landing on KLIA to Cameron Highland

June 5- from Cameron Highland to JB

June 6-celebrate my big day (yeeeaaahh~ with family now)

June 8-F8 exam

June 13-P1 exam

June 15-P3 exam

hopefully everything will go smoothly & fine.Ya Allah, permudahkan segala urusan ku di dunia & di akhirat, ameen~

*tadi boleh pula terserempak dgn MIM kat depan Dunnes Grafton.heheh:)

Sunday, May 8, 2011

Bray & sesi suai-kenal

بسم الله الرحمن الرحم
الحمد لله, pada 23 April 2011, satu lagi tempat yg menarik di Dublin telah sempat Ain jejaki, iaitu BRAY~ kawasannya cantik, beach kan!sgt menenang fikiran yg sememangnya agak kusut,serabut kebelakangan ini. Trip pada kali ini disertai Ain, Tra, Sabby, Bazly, Faidz, Jie, Acha & Anis. kami menaiki Dart (sejenis train) dari Dublin City ke Bray. Fares utk ke sana hanya Euro4.80 je (murah kan?return ticket ok >.< )
216011_10150149605527014_558857013_6559509_823005_n221923_10150149606417014_558857013_6559535_5551831_n
sampai je di Bray, Ain excited sgt sbb seluas2 alam, sejauh mata memandang, kelihatan cuma air laut yg membiru.pergh~ nyaman gila !! hari kami pergi tu hari minggu (Sabtu), so mmg ramai la org yg berkelah, berekrasi bersama keluarga tercinta (satu budaya org sini yg sgt Ain kagumi adalah, mereka sgt menitikberatkan nilai kekeluargaan).

DSC01468DSC01470DSC01472DSC01473DSC01474DSC01475217783_10150149607202014_558857013_6559561_1022137_n
*cantikkan bangunan2 kat sini :)
Trip kami kali ini bukan hanya utk berkelah, tapi kami juga bersemangat utk melakukan hiking hingga ke puncak! hahah :) mmg semangat ayam la org cakap. walaupun Ain  tahu paru2 Ain ni tak la sihat mana, tapi kata anak jantan ayah kan, mana boleh lembik2 ni. time hiking tu, mmg tinggal ‘nyawa2 ikan’ la org cakap. bukit tu berkelikir,  batu kecil2, curam, ada part yg ber’paya’. pendek kata, mmg mencabar la :P hahha.

DSC01481DSC01482DSC01483DSC01485

tapi mmg best la, sbb kami akhirnya berjaya sampai ke puncak.woot2x, jantan tak Ain? bila dah sampai bukit tu, baru Ain tahu bukit yg Ain akan daki itu terdapat salib di atas puncaknya. mula2,agak ragu2 utk meneruskan misi itu, tapi selepas berfikir MILIK SIAPA ALAM SEMESTA INI? so, misi Ain tetap Ain teruskan. walaupun byk mata2 yg memandang, tetapi Ain teruskan juga. biarlah apa mereka nak fikir, dalam hati Ain, niat Ain tidak pernah utk ‘berpaling’. ISLAM TETAP AIN JUNJUNG HINGGA NAFAS AIN YG TERAKHIR, insyaAllah.
220064_2008510370072_1163072957_32377897_5145304_o216047_10150149608827014_558857013_6559612_4707838_nDSC01494DSC01497
kami sempat la berkelah, makan2 di Bray ini. santapan kami pada hari itu adalah nasi goreng (masakan bdk2 rumah Rochfort) & nugget (gorengan Ain). heaven gila rasanya dpt jalan2, melihat kebesaran Allah. & yg paling penting, misi Ain nak main air termakbul juga akhirnya. الحمد لله
DSC01504224903_10150149610957014_558857013_6559656_7309382_n

keesokan harinya (24 April 2011), Tra ajak Ain pergi picnic pula. semalamnya kami berpicnic di tepi pantai, kali ini Tra ajak berpicnic di taman (Patrick Park) pula. mula2 tu rasa mcm tak larat cuz betis dah cramp gara2 before hiking, tidak buat warming-up, after hiking, pun tak buat warming down.mmg ‘best’ la otot2 segala. selepas dipujuk rayu oleh Tra & Sabby, akhirnya ku gagahkan jua kaki ku utk melangkah.heheh *poyo giler la Ain*
masa pergi Park tu, mmg ingatkan hanya utk sesi bergambar di taman bunga, tak tau pula ada geng lain yg join sekali. ingatkan budak2 yg join pergi Bray je, rupanya budak2 dari Belfast, UK pun join. time tu mereka tengah Easter break, 3minggu tu.ceh~ kenapalah ACCA tak cuti :( so, picnic kali ni, Ain pun dapat la kwn baru (tapi maaf ye kwn2 baru Ain, 1 nama pun Ain tak ingat.biann~)
DSC01508DSC01513215401_10150167623536037_831101036_6622108_4215943_n221650_10150167631841037_831101036_6622249_4276533_n224940_10150150340157014_558857013_6568837_2114891_n225159_10150150349072014_558857013_6568957_3726637_n

itu sahajalah aktiviti kami di musim bunga (spring) pada tahun 2011 ini.picnic,picnic & picnic~
to my best buddies: Tra, Sabby, Faidz, Bazly (Yaya tak pernah kite lupa) & etc, tQ for everything~ love you all so much. ukhwah fillah abadan abada~

Selamat Hari Ibu&Emak ~

بسم الله الرحمن الرحم

HAPPY MUMMY'S DAY~


masalah~ mcm mana nak ckp ni? segannya!!   Ain ni bukan la seorg perempuan yg terserlah keperempuanannya a.k.a ladies-like, yg otaknya puitis,pandai berkata2.
Ain adalah seorg perempuan yg terlihat di dalam dirinya, ke'jantan'an yg terpendam,'kasar' baik dari segi perlakuannya,mahupun dalam tutur katanya.*ayah pun panggil Ain ni,anak jantan dia ok*. so, Ain sgt la susah nak ckp I love You pada org walaupun pada family sendiri.cuma kalau time gila dia dtg, baru Ain boleh ucap berkataan keramat tu.phew~

so,first of all, Ain nak minta maaf kpd ibu sbb Ain tidak punya apa utk diberikan sempena hari ibu ini.dedicate lagu?erm....nak dedicate lagu kat FB ibu, tapi mcm tak best la pulak cuz semua lagu utk ibu mesti sedih,& mesti berkisahkan ibu yg telah meninggal dunia.so, nnt la Enah cari lagu yg sesuai ye ibu.

sempena Hari Ibu tahun ni, Enah hanya mampu beri ibu sekeping kad yg kiut-miut (pd Enah la.nnt ibu dpt,ibu tgk la kiut ke tak ye).




& lupakan juga, Ain nak ucapkan Selamat Hari Emak kepada arwah emak Ain yg telah aman di dunia barunya itu, Pn Hjh Ramlah binti Slamat.
Emak,terima kasih utk segala2nya.Emak,selagi Enah hidup, waras, Enah tak akan lupa Emak sampai bila2.



kepada ibu, emak yg sgt Enah cintai,sayangi,kasihi,puja-puji, di sini Enah nak beritahu yg ENAH SGT2 CINTA KALIAN SELAMANYA~, INSYAALLAH!!

salam sayang dari Dublin,
-kak Angah a.k.a Enah-