Monday, November 29, 2010

snowie~

sebenarnya Ain malas nak update blog ni. tapi ada request dari cousin,so Ain update la juga. erm, sebenarnya snow dah turun di Dublin ni, dari kelmarin lagi. tapi smlm ada kelas, so Ain tak berkesempatan nak ‘beramah mesra’ dgn snow2 ni semua. tapi pagi tadi Ain telah menebus segala ‘kesalahan’ Ain sbb tak menyambut ‘tetamu’ Ain yang comel2 ni. hahhahaSmile with tongue out

hari ni,sehari suntuk Ain tak study. Ain hanya bermain bersama ‘kwn2’ baru Ain bersama2 kwn2 Ain yang lain. dari belakang rumah, sampai lorong rumah org lain,kami redah. lorong jalan raya pun kami tolong bersihkan. hari ini kami mmg betul2 membuat ‘amal jariah’lah. so, marilah kita lihat betapa meriahnya majlis ‘housewarming’ yg Ain & housemates Ain sediakan buat ‘tetamu’ kami ini.Red heart


DSC00163DSC00166

DSC00172DSC00176

DSC00179DSC00185

Sunday, November 28, 2010

Doa ketika mengalami kesulitan:

اللّهُمَّ لاَ سَهْلاً إِلَّا مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الحَزْنَ إِذَا شِئْتَ سَهْل

Maksudnya:Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali apa yang Engkau jadikan mudah. Sedang yang susah bisa Engkau jadikan mudah, Engkau menghendakinya.

Monday, November 22, 2010

Give Up?? NEVER~

“Jangan sesekali merasa berputus asa dengan rahmat Allah dan bersangka baiklah selalu kepada Allah kerana setiap kali kita merasa sedih dan susah bererti Allah ingat dan sayang kepada kita kerana Dia mahu kita sentiasa mengadu dan merintih kepadaNya…Jika Allah tidak sayangkan kita sudah tentu kita akan dibiarkan hanyut dan amat malang sekali jika tidak sempat beriman kepadaNya di saat ajal menjemput...”

Jodoh & Takdir

Berkahwinlah anda demi TUHAN dan NabiNya bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan. Tiba masanya ia akan datang menjemput. Namun perlu dibukakan lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. Biar hidup sendirian dan selesa membina pahala daripada hidup berdua tetapi menjadi pencetus dosa ke neraka. Biar terlewat sebab bersikap memilih daripada tersalah pilih.

Aku sedang menanti dia.Seorang lelaki yang akan bergelar suami.Seorang mukmin yang merindui syahid di jalan ALLAH.Seorang hambaNYA yang senantiasa zikrullah.Seorang lelaki yang tegas dan berani.Seorang tidak pernah takut untuk berkata benar.Seorang yang tidak pernah gentar melawan nafsu yang ingin menguasai diri.Seorang yang sentiasa mengajak aku berjuang.

*selamat bertunang buat kakakku, Nurfirdaus bt Abdul Rashid pasangannya, serta buat sahabatku, Abdul Halim bin Ahmad pasangannya. semoga hubungan kalian diakhiri dgn sebuat ikatan yg halal. dari kejauhan, ku titipkan doa semoga kalian berbahagia di dunia & di akhirt selama2nya bersama pasangan masing2.

33633_166210753408795_100000596144410_447062_7348698_n149017_158627237514266_100001009737210_317315_4824131_n

Saturday, November 20, 2010

Eid Adha

Salam 'alaik..
sudah lama Ain tak mencoret di blog yg Ain syg ini (syg ke? erm....)
tiada apa sgt yg ingin Ain cerita. cuma mahu berkongsi perasaan & suasana beraya di perantauan. jauh dari family, org2 tersayang & etc.di Dublin, kami raya sehari awal dari M'sia (16/11/2010). perasaan raya sehari awl ni, tiada apa la sgt. biasa2 je sbb family tersayang kat M'sia belum rayakan, so tak excited sgt pun.
pagi raya tu, Ain bersama k.Tasha pergi menyambut Eid Adha di Malaysian Hall. ramai org yg dtg utk menunaikan solat sunat hari raya. disebabkan telah kelambatan, kami terpaksa tunggu di ruang bawah MHall. pada awlnya, kami mahu menunaikan solat sunat pd 2 trip, tapi ada bdk2 RSCI yg punya kelas & takut kelambatan, kami telah menggunakan teknologi sepenuhnya. beberapa junior yg lain call kwn masing2 yg ada di ruang solat di tingkat atas, tak terkecuali Ain utk menelefon Syara(nasib baik call free). kami pasag loud speaker utk memudahkan yg lain mendengar suara imam (Satio, suara mu mmg kuat.ku bangga dgn mu). mmg sunngguh comel saat itu. Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar.
di lembaran kali ini, Ain berpeluang utk mengenali seorg kwn baru dr German, Sarep namanya. dia pelajar yg ditukarkan dr kolejnya di German ke DBS. orgnya cantik, tp pendiam (mungkin sbb tidak fasih berbahasa inggeris).

DSC00105149109_462469621036_831101036_5375936_6329128_n

DSC00095

suasana kemeriahan sambutan hari raya di Malaysian Hall
selepas menyambut hari raya di Malaysian Hall, kami bergegas utk menyambut raya di Lucan Village pula.  1st rumah yg kami kunjungi adalah rumah Kak Azie (laksa Johor), then ke rumah family angkat Ain di sini, Kak Ina & Abg Haffis (nasi + lauk kambing), seterusnya ke rumah Kak Kay (mee kari) & rumah terakhir adalah rumah Kak Normah (nasi dagang). pada awalnya kami mahu pulang awal kerana kami telah kesuntukan masa utk menghadapi exam. tp Abg Haffis ajak kami join takbiran di rumahnya. kerana tidak mahu mengecilkan hatinya (kecik hati ke abg Haffis?), kami setuju utk join. itu pun bersyarat, hanya di rumah abg haffis, rumah lain kami tak dpt join. after bertakbir secara berjemaah di rumah Abg Haffis & Kak Ina, kami pun pulang. Eid Adha kali ini mmg sgt memenatkan, tp ini juga la hari raya korban yg sgt meriah. inilah kenangan AIn beraya di perantauan. tQ pd keluarga kak Ina & Abg Haffis kerana sudi ‘menjaga’ Ain sementara keberadaan Ain di bumi asing ini.

DSC00132DSC00136

Berama keluarga Abdul Hadi di Kg. Lucan