Posts

Showing posts from November, 2010

snowie~

Image
sebenarnya Ain malas nak update blog ni. tapi ada request dari cousin,so Ain update la juga. erm, sebenarnya snow dah turun di Dublin ni, dari kelmarin lagi. tapi smlm ada kelas, so Ain tak berkesempatan nak ‘beramah mesra’ dgn snow2 ni semua. tapi pagi tadi Ain telah menebus segala ‘kesalahan’ Ain sbb tak menyambut ‘tetamu’ Ain yang comel2 ni. hahhaha

hari ni,sehari suntuk Ain tak study. Ain hanya bermain bersama ‘kwn2’ baru Ain bersama2 kwn2 Ain yang lain. dari belakang rumah, sampai lorong rumah org lain,kami redah. lorong jalan raya pun kami tolong bersihkan. hari ini kami mmg betul2 membuat ‘amal jariah’lah. so, marilah kita lihat betapa meriahnya majlis ‘housewarming’ yg Ain & housemates Ain sediakan buat ‘tetamu’ kami ini.


Doa ketika mengalami kesulitan:

اللّهُمَّ لاَ سَهْلاً إِلَّا مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً وَأَنْتَ تَجْعَلُ الحَزْنَ إِذَا شِئْتَ سَهْل

Maksudnya:Ya Allah, tidak ada kemudahan kecuali apa yang Engkau jadikan mudah. Sedang yang susah bisa Engkau jadikan mudah, Engkau menghendakinya.

Give Up?? NEVER~

“Jangan sesekali merasa berputus asa dengan rahmat Allah dan bersangka baiklah selalu kepada Allah kerana setiap kali kita merasa sedih dan susah bererti Allah ingat dan sayang kepada kita kerana Dia mahu kita sentiasa mengadu dan merintih kepadaNya…Jika Allah tidak sayangkan kita sudah tentu kita akan dibiarkan hanyut dan amat malang sekali jika tidak sempat beriman kepadaNya di saat ajal menjemput...”

Jodoh & Takdir

Image
Berkahwinlah anda demi TUHAN dan NabiNya bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan. Tiba masanya ia akan datang menjemput. Namun perlu dibukakan lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. Biar hidup sendirian dan selesa membina pahala daripada hidup berdua tetapi menjadi pencetus dosa ke neraka. Biar terlewat sebab bersikap memilih daripada tersalah pilih.

Aku sedang menanti dia.Seorang lelaki yang akan bergelar suami.Seorang mukmin yang merindui syahid di jalan ALLAH.Seorang hambaNYA yang senantiasa zikrullah.Seorang lelaki yang tegas dan berani.Seorang tidak pernah takut untuk berkata benar.Seorang yang tidak pernah gentar melawan nafsu yang ingin menguasai diri.Seorang yang sentiasa mengajak aku berjuang.

*selamat bertunang buat kakakku, Nurfirdaus bt Abdul Rashid pasangannya, serta buat sahabatku, Abdul Halim bin Ahmad pasangannya. semoga hubungan kalian diakhiri dgn sebuat ikatan yg halal. dari kejauhan, ku titipkan …

Eid Adha

Image
Salam 'alaik..
sudah lama Ain tak mencoret di blog yg Ain syg ini (syg ke? erm....)
tiada apa sgt yg ingin Ain cerita. cuma mahu berkongsi perasaan & suasana beraya di perantauan. jauh dari family, org2 tersayang & etc.di Dublin, kami raya sehari awal dari M'sia (16/11/2010). perasaan raya sehari awl ni, tiada apa la sgt. biasa2 je sbb family tersayang kat M'sia belum rayakan, so tak excited sgt pun.
pagi raya tu, Ain bersama k.Tasha pergi menyambut Eid Adha di Malaysian Hall. ramai org yg dtg utk menunaikan solat sunat hari raya. disebabkan telah kelambatan, kami terpaksa tunggu di ruang bawah MHall. pada awlnya, kami mahu menunaikan solat sunat pd 2 trip, tapi ada bdk2 RSCI yg punya kelas & takut kelambatan, kami telah menggunakan teknologi sepenuhnya. beberapa junior yg lain call kwn masing2 yg ada di ruang solat di tingkat atas, tak terkecuali Ain utk menelefon Syara(nasib baik call free). kami pasag loud speaker utk memudahkan yg lain mende…