Posts

Showing posts from March, 2011

kerana LIDAH

KATA Imam al-Ghazali, lidah antara nikmat Allah SWT yang besar dan antara ciptaan Tuhan yang amat halus dan ganjil. Lidah mempunyai bentuk yang indah, kecil dan menarik.

Selanjutnya Imam al-Ghazali berkata: “Keimanan dan kekufuran seseorang tiada terang dan jelas, selain dengan kesaksian lidah. Lidah mempunyai ketaatan yang besar dan mempunyai dosa besar pula. Anggota tubuh yang paling derhaka kepada manusia ialah lidah. Sesungguhnya lidah alat perangkap syaitan yang paling jitu untuk menjerumuskan manusia.”

Daripada kata Imam al-Ghazali itu jelas menunjukkan kepada kita besarnya peranan lidah dalam kehidupan manusia kerana lidah kita boleh masuk syurga dan kerana lidah juga boleh dihumban kita ke neraka.

Oleh kerana lidah boleh membawa kebaikan dan keburukan dalam hidup manusia, kita perlu sentiasa berwaspada menggunakan lidah sewaktu bertutur kata. Dengan kata lain, kita hendaklah bijak menggunakan lidah apabila bercakap.

Sekiranya kata yang kita ucapkan boleh menyebabkan orang ya…

M & D (bukan nama sebenar)

entry kali ini mungkin hanya sia2. hanya utk meluahkan perasaan yg tak penting pun utk org lain tahu.tp disebabkan blog ini mmg Ain wujudkan utk meluah perasaan Ain yg terbuku di hati,Ain teruskan juga penulisan entry kali ini.

hari ni dalam sejarah, setelah sekian lama menyepikan diri, Ain kontek semula dgn M (bukan nama sebenar).Ain msg dia kat FB pun sbb dia ada komen & 'bercanda' dgn Ain di FB. so,pada pengamatan Ain,mungkin dia dah tak marah Ain (Ain tak tau kenapa Ain rasa M ni marah Ain). dari situ, Ain pun kasi la dia msg kat FB. Ain ckp kite kawan la, jgn gaduh2, sbb Ain dah penat. Ain pun minta supaya dia tak bahan ibu Ain (sedih kot ibu kena bahan dgn dieorg). everything kira settled la. tp Ain dpt rasa yg dia masih marah kat Ain (adakah sbb Ain lately jadi sgt sensitif?) apa2 pun, kat sini, Ain dgn rendah hati ingin memohon ampun pada M atas segala kesalahan Ain.

hari ni juga, Ain minta maaf dgn seorg kwn yg bernama D (bukan nama sebenar). Ain pun tak tahu kena…

Doa masuk pasar

Dedicate this entry to my cousin, Nurul Amirah Zainuddin.

Dari hadith nabi kita ketahui bahwa pasar adalah salah satu tempat berkumpulnya para jin, dan juga tempat di mana perlakuan2 tidak baik boleh terjadi (penipuan, pemborosan, dll).

Doa Ketika Masuk Pasar 855. Kami riwayatkan di dalam kitab at-Tirmidzi dan selainnya dari Umar bin Khaththab bahwa Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ دَخَلَ السُّوْقَ فَقَالَ : لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ يُحْيِيْ وَ يُمِيْتُ وَ هُوَ حَيٌّ لاَ يَمُوْتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَ هُوَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ , كَتَبَ اللهُ لَهُ أَلْفَ أَلْفِ حَسَنَةٍ , وَمَحَا عَنْهُ أَلْفَ أَلْفِ سَيِّئَةٍ , وَ رَفَعَ لَهُ أَلْفَ أَلْفِ دَرَجَةٍ

“Siapa yang masuk pasar kemudian mengucapkan: (Lâ ilâha illallâh wahdahu lâ syarîka lahu lahul-mulku wa lahul-hamdu yuhyî wa yumîtu wahuwa hayyun lâ yamût bi yadihil-khairu wahuwa ‘alâ kulli syaiin qadîr) ‘Tiada tuhan yang patut disembah selain Allah semata yang tiada sekutu bag…

Belfast Trip

Image
سم الله الرحمن الرحم
الحمد لله,selamat sudah kami menjejaki bumi Belfast smlm (before this,Ain dah pernah pergi sana sebenatnya dgn family Ain bulan lepas). trip kali ni disertai Tira, Sabby, Bazly, K.Tasha, Faidz, Acha & Anis. happening giler smlm.berapa GBP Ain habis, biar je la Ain yg tahu. kepada aya tercinta, Enah nak beritahu yg duit yg Ayah kasi tu tak habis lagi tau.ada lagi separuh lagi. Enah guna setengah je :P

Smlm, dari Rochfort house, kami terus ke Bus Aras utk 'beli' tiket (sbnrnya Bazly dah beli tiket,tp salah tarikh. so,Bazly & Tira konon2 beli tiket la.chet).kami naik bus pukul 8am utk ke Belfast. sepanjang perjalanan, Ain tak dpt tidur sbb penyakit Ain satu ni (motion sickness perhaps). sampai di Belfast, seperti biasa, 'PAPA' kami pun beli tiket utk ke Junction One, Antrim. hehhe:)


smlm dpt la Ain beli brg2 utk keluarga & kwn2 tersyg.
antaranya kasut golf ayah,kasut boboy,kasut kina,beg achu,kasut makcu,sweater utk kwn2,tie utk ayh & kw…

J.I.W.A.N.G

Image
heheh,seperti biasa la,kalau mlm je,jiwang mesti dtg.sbb kerinduan inilah,Ain terdorong utk menulis entry mengenainya pada kali ini.

kerinduan Ain ini tak bertepian.kpd Ibu,Ayah & adik-beradik yg lain (along,uda,boboy,kakak,adik) & the most is to Kina,kekasih hatiku :)

pada 13Feb hingga 20Feb yg lepas, Ibu,Ayah,kakak & adik berkesempatan utk menziarah bumi di mana anaknya/kakaknya berjuang. Ain sgt happy spjg keberadaan mereka bersama Ain di bumi asing ni.

mula2 sampai Dublin,mereka semua sgt excited,sbb sejukkan!spjg keberadaan mereka di sini,kami telah menyewa kereta & menginap di hotel di Clondalkin.ye la,tak mahu la menyusahkan org.so,kami sewa la apa yg patut.

1st time ayh sampai rumah Ain di SCR, ayah diam je.sampai bilik (ayah ibu & adik2 tumpang rehat di bilik Ain), ayah tiba2 je cakap 'kesian enah'.hahahhah:)) Ain tahu ayah ibu sedih tgk anak dia hidup serba kekurangan kalau dibandingkan dgn kehidupan kami di Msia (rilek la Ba,Ma.enah ok je la).Ain…

Jangan Leka Jaga Iman

APABILA iman lemah, maka mudah sekali melakukan dosa dan maksiat. Apabila maksiat meningkat, bantuan Allah untuk dipelihara daripada syaitan berkurang dan tiada.
Rasulullah sendiri sering berdoa: "Wahai Allah yang boleh membolak-balikkan hati, tetapkanlah hatiku di atas jalan agama-Mu". Baginda juga memohon Allah memelihara hala tuju perasaannya supaya tidak menyimpang dari hala tuju yang ditentukan Allah menuju kepada yang tertinggi.
Doa baginda: "Wahai Allah yang menguruskan hati, uruskanlah hati kami di atas ketaatan kepada-Mu". Rasulullah juga berdoa pada siang dan malam di dalam zikirnya: "Wahai Allah, sesungguhnya saya berlindung kepada-Mu daripada kekufuran dan kefakiran".


Adakah kita mengetahui bahawa Umar al-Khattab yang memisahkan imannya antara yang hak dan batil, syaitan cabut lari daripada menghampirinya dan terdapat garisan hitam di wajahnya lantaran banyak menangis kerana takutkan Allah?


Adakah kita mengetahui bahawa beliau pernah mengecam di…

'NurKasih' & petanda

بسم الله الرحمن الرحم
الحمد لله,kita masih bernyawa dikala ini. الله masih memberi kita ruang,peluang utk kita menikmati segala kurniaanNya (ingat,segalanya hanya pinjaman semata2).

sebenarnya tiada apa yg mahu dikongsikan.saja membuang masa :P (masa akan dipertanggungjawabkan kelak)

Ain sebenarnya baru habis tonton drama NurKasih (marathon tau!) hahhaha :D tiba2 terfikir,masih adakah lagi org mcm ustaz Aidil (suara tak pernah tinggi dgn ayh,emak,isteri & org2)? mcm dah pupus je golongan org mcm tu. kalau ada, rela Ain yg pergi minang dia (apakah?hahhahahah :P) kita jgn tgk cerita tu tanpa mengambil sbrg iktibar,pedoman atau pengajaran. nnt jadi sia2 je. lagi satu pengajaran yg Ain dpt dr drama NurKasih ni adalah...........kita kena berSABAR. tidak akan sia2 jika kita terus menunggu (mati Ain kalau Aisyah baca blog ni.mati kena bebelannya.hahhaha :P) mungkin dgn sabar itulah, kebahagian akan menjadi milik kita di masa hadapan. إن شاء الله ,أمين ,.

smlm ayah ibu call, ibu ckp dia t…

solatlah kamu sebelum solat itu ber'bicara'

Image
Your life, your choice !! Subhanallah~

kematian~

Image
بسم الله الرحمن الرحم
sebenarnya kenapa tajuk kematian yg menjadi pilihan Ain utk entry kali ini adalah kerana kematian itu datang tanpa tanda,tanda ucapan selamat dtg atau sbgnya.
smlm,ketika Ain study,sambil2 tu,Ain dgr (bukan tgk) youtube kat HP je.1st person yg Ain searched was Hafiz Hamidun.dlm list tu,adalah satu lagu yg diberi nama LAST BREATH (nyanyian asalnya adalah dr Ahmed Bukhatir).bait2 lirik dia mmg menusuk qalbu.






lepas dgr lagu ni,Ain pun search la utk dgr next lagu.Ain pun tgk2 related videos dgn lagu ni.tiba2 Ain ternmpk la 1 video ni,yg bertajuk SKI vs SOLAT?Ain pun rasa mcm ok kot utk tgk (kdg2 takut juga nak tgk video kat youtube ni,tajuk mcm2,video pun mcm2 la jadinya).rupanya video ni mengisahkan juga mengenai kematian.



sekiranya skrg kita dijemput Izrail,apa yg hendak kita jawab?adakah kita meninggalkan FB kita yg tersyg itu ketika azan berkumandang?adakah kita terus mengerjakan solat ketika kita sedang rancak bermain? (renungan buat diri sendiri sebenarnya)




ini…

FaceBook?

Facebook,
Ku suka like sana dan sini,
Ku suka tag begitu dan begini,
Ku suka komen macam tu dan macam ni,
Semua tempat ku suka komen,
Memang daku pakar komen.

Facebook,
Aku suka komen lelaki dan perempuan,
Walaupun bukan mahram aku buat tak heran,
Diriku peramah di mata rakan,
Semua perlu ku sembang sakan,
Whats up, dah makan?
Cuti ini tak pergi jalan-jalan?
Ikhtilat atau bukan, itu bukan persoalan.

Facebook,
Aku suka bubuh gambar terbaru dan bergaya,
Gambar ku semuanya kacak belaka,
Lenggok badan mesti kongsi dengan semua,
Lesung pipitku mencairkan manusia,
Senyum manisku menawan hatinya,Gambarku, gambarmu juga.

Facebook,
Aku suka bermain status,
Semua kata-kata ku pasti bagus,
Selepas satu status, datang status seterusnya,
Mari semua pakat like aku punya,
Ini dakwah, ini tazkirah, tak faham sila tanya.
Pendapat aku betul semuanya,
Pendapat lain standard kedua.

Aduhai dinda Facebook,
Kaulah kekasih awal dan akhir.
Bangun pagi terus ku sembahmu,
Sebelum tidur kut…

BAIFAD~

بسم الله  الرحمن الرحم
الحمد لله, Allah masih memberi Ain peluang utk terus hidup di muka bumi ini.
sebenarnya tiada apa yg menarik utk Ain kongsikan kpd kwn2.cuma sebab terlalu lama Ain menyepikan diri drpd menulis blog ni,so hari ni Ain mengambil sedikit waktu utk meng'update' blog yg sudah berlapuk ni :P
smlm,Ain berkesempatan utk menyertai program yg PPIMI anjurkan.hehheh:)) Being An Irish For A Day (BAIFAD) di ladang yg terletak di county Meath.sgt happening.antara aktiviti yg disediakan adalah memerah susu lembu,joget,hurling,belon,painting,buat roti Irish (tak guna yis,tp baking soda) & mcm2 lagi.tp maaf,disebabkan Ain terlalu syok & mengambil bahagian dlm semua aktiviti ni,Ain tak pegang camera pun.semuanya org yg ambil.so,tiada pix yg dpt Ain kongsikan utk tatap kalian.
erm, dan lagi 1 berita yg Ain nak kongsi dgn kwn2 adalah................Ain akan ambil exam di JB.puas woo Ain pujuk Ayah supaya izinkan Ain ambil exam di JB.akhir,ku berjaya pujuk ayahku yg hensem…